сряда, 29 декември 2010 г.

Фибър дискове

Фибър дисковете са консумативи за шлайфане, които спадат към групата на coated abrasives (абразивното зърно е положено върху носеща основа). Основата е вулканизирана хартия, която е твърда и здрава, което я прави устойчива на високите температури при шлайфане и издържа на високо напрежение.
Подходящи са за обработка на всякакви метали, пластмаса, дърво и др.
Най-широко разпространени са фибър дисковете с алуминиев оксид, но все по-често при обработка на неръждаема стомана се използват дискове с цирконий и керамика. Керамиката като абразив е много по-издръжлив и агресивен при обработката на инокс.
Фибър дисковете се използват с пластмасова подложка, която се закрепва за шлайфащата машина. Подложката трябва да е поне с 3 мм. по-малък диаметър от диска.
Максималната периферна скорост на фибър дисковете е 80 m/s. Шлайфането започва, когато машината е достигнала оборотите за шлайфане, като препоръчителният ъгъл на шлайфане е около 10 градуса.
Препоръчва се използването на лични предпазни средства при шлайфане с фибър диск – очила, противопрахова маска, ръкавици, ако е необходимо и допълнителна защита.